Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

 Μπαίνοντας στην επίσημη ιστοσελίδα του ερασιτέχνη θα δούμε ότι το 3ο άθλημα που δραστηριοποιείται στο σύλλογο εκτός των κλασικών ποδοσφαίρου , στίβου μετά τον 2ο παγκόσμιο είναι το Handball...


1925 Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. εισηγείται την καθιέρωση του γυναικείου αθλητισμού.

1927 Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. διοργανώνει τους πρώτους αθλητικούς γυναικείους αγώνες.

1940 Ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και με την μεγάλη συμβολή του Κ. ΚΟΤΖΙΑ, Υπουργού Διοικητή Πρωτευούσης, παραχωρούν στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ Γ.Σ.Σ. το σημερινό του γήπεδο στην Νέα Σμύρνη.

1940 - 1945 Η δράση του Συλλόγου σταματάει και συνεχίζεται μετά την κατοχή.

1945 Επαναδραστηριοποίηση του βασικότερου και παλαιότερου τμήματος του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ του στίβου. Με τις ρίζες του να ξεκινάνε από την ίδρυση του Συλλόγου το 1890, το τμήμα αυτό, μετά την τεράστια δράση του στην Σμύρνη, ήταν και το πρώτο που ανασυγκροτήθηκε με τον ερχομό του Συλλόγου στην Αθήνα.

1949 Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ.Σ. στον Ελληνικό αθλητισμό 
και στην Ελληνική αθλητική παιδεία.

1977 Γιορτάζονται τα 50 χρόνια του Γυναικείου αθλητισμού στην Ελλάδα. Επί 22 χρόνια ο Σύλλογός μας κρατάει την πρώτη θέση στο γυναικείο του τμήμα.

1979 Με την έναρξη λειτουργίας του κολυμβητηρίου της Νέας Σμύρνης, ιδρύθηκε και το κολυμβητικό τμήμα του Συλλόγου μας.

1980 Το Τμήμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ξεκινά την ξεχωριστή του πορεία.

1981 Ίδρυση του Τμήματος Χειροσφαίρισης. Την επόμενη χρονιά το νεοσύστατο αυτό Τμήμα κατακτά το Πρωτάθλημα Εφήβων. Στις Ακαδημίες του, που ξεκίνησαν να ξαναλειτουργούν το 1997, αθλούνται παιδιά ηλικίας 7 - 15 ετών.

1983 Ίδρυση του Τμήματος Ενόργανης Γυμναστικής. Το 1985 κατασκευάστηκε ένα μεγάλο και σύγχρονο γυμναστήριο, μέσα στις εγκαταστάσεις του ποδοσφαιρικού γηπέδου, το οποίο για σειρά ετών απετέλεσε κέντρο των κλιμακίων της Εθνικής ομάδας και σήμερα είναι το μεγαλύτερο του λεκανοπεδίου, μετά τα γυμναστήρια της Εθνικής ομάδας.

1985 Ίδρυση του Τμήματος Υδατοσφαίρισης. Το Τμήμα στελεχώνεται αρχικά από πρώην αθλητές του κολυμβητικού τμήματος και λαμβάνει μέρος για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής κατηγορίας, όπου κατέλαβε την 3η θέση και ανέβηκε στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.

1986 Ιδρύεται η πρώτη Ακαδημία Μπάσκετ με τμήματα υποδομής (μίνι - παιδικά - εφηβικά). Από τότε μέχρι σήμερα ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ έχει κατακτήσει δέκα (10) Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παίδων και Εφήβων και δεκάδες αθλητές του έχουν στελεχώσει τις Εθνικές ομάδες μπάσκετ των κατηγοριών τους.

1987 Ιδρύεται Ακαδημία Βόλεϊ Γυναικών με τμήματα μίνι και παγκορασίδων. Καρποί αυτής της προσπάθειας η κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παγκορασίδων την περίοδο 1993 - 94 και του αντίστοιχου των Κορασίδων την περίοδο 1995 - 96.

1988 Ίδρυση τμήματος Υδατοσφαίρισης Γυναικών
.
.


...Για να δούμε λίγο το ιστορικό της προσοχής του συλλόγου απέναντι στο τμήμα αυτό!

 Απο το 1980 έως το 1988 προεδρίας Κου Ηλία Μισαηλίδη (πατέρας του τωρινού προέδρου) ήταν οι μοναδικές χρονιές που το τμήμα λειτούργησε, μεγάλωσε , έφερε διακρίσεις, έβγαλε αθλητές εθνικών ομάδων, καλλιέργησε υποδομές ...απο εκεί και μετά αρχίζει ο ΔΙΩΓΜΟΣ η πραγματική προσφυγιά !!
Να με συγχωρήσετε εαν κάποιες χρονολογίες δεν είναι απόλυτα ακριβείς...τα γεγονότα όμως ειναι!

Μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή το τμήμα έκανε καθημερινές προπονήσεις στο κλειστό του Αρτάκης και οι υποδομές του απ΄έξω στο ανοιχτό γήπεδο.

1. 1988 - 1989 εαν θυμάμαι καλά μπαίνουν συρόμενες ΚΕΡΚΙΔΕΣ στο Αρτάκης 
(άκουσα και πριν ένα μήνα απο διοικητικό του Ερασιτέχνη "απο το Αρτάκης σας πέταξε ο Δήμος οχι εμεις" λες και υπάρχει Νεοσμυρνιώτης που δεν γνωρίζει την Αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου στο Μπάσκετ).
Σιγα σιγα επειδή η μετακίνηση των κερκιδών ήταν "θέμα μείζων" - (μάλλον ήταν πολύ βαριές και χρειαζόντουσαν πολλούς υπαλλήλους για να τις μετακινήσουν που δεν υπήρχαν!!)
2.ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΕΡΚΙΔΕΣ στο Αρτάκης έξω το Handball!!
Απο το 1989  έως το 1993 δεν είναι τυχαίο που επι προεδρίας Κου Βεντούρη Γεράσιμου το Μπάσκετ του Πανιωνίου ανθίζει!! 
Εχουν ήδη αποχωρήσει οι πρώτης φουρνιάς αθλητές (Λανταβός - Τραικόγλου - Κρανάκης - Μπερδές κά)
υπάρχει η δεύτερη φουρνιά αθλητών που σηκώνει το βάρος (Μόρφας - Μέσηνης - Κεραμιδάς - Δημητράκουλας - Αναγνωστόπουλος - Βασιλειάδης κά).
3.ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΕΝΙΔΙ (Η τιμωρία της Ο.Χ.Ε προς τον Ερασιτέχνη!!!)
4.Προπονήσεις στο ανοιχτό παλιοί αθλητές όπως οι Κατριβές - Κοζομπόλης - Λίλιος κά με τους τότε εφήβους δοκιμάζονται επι 2 χρόνια στα ανοιχτά (αθλητές που μέχρι και 3-4 χρόνια πριν είχαν διακριθεί στην εθνική κατηγορία παίξανε ημιτελικούς κυπέλλου έκαναν προετοιμασία σε Γερμανία κά που για το Handball τότε ήταν εξωπραγματικά) ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ!!
Την χρονιά 1991 - 1992 ανέβηκαν Α1 σε μπαράζ στην Καλαμάτα!!
Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς μπήκε το τμήμα στο Βαρίκας (δεν ήμουν στο σύλλογο απο την αγωνιστική περίοδο 1992 -1993).
Ξέρω όμως ότι πήγαινε να γίνει κάτι αξιόλογο την περίοδο  1995 έως το 2000.
Οι Ακαδημίες όπως είδατε επαναλειτούργησαν το 1997 τότε ξεκίνησε πάλι ή προσπάθεια να βγούν άθλητές καινούργιοι.
5.Αρχίζουν οι υποδομές και μαζεύουν τις νέες φουρνιές αθλητών. Στο ίδιο παλιό γήπεδο της Αρτάκης στο ανοιχτό
Είναι οι αθλητές που αγωνίζονται τώρα στην Αντρική ομάδα. Ξανά απο το μηδέν ο σύλλογος με ικανούς προπονητές  (Καρασαββίδης - Βενάρδος) και όρεξη στήνει πάλι το μέλλον του.
6.Η Αντρική ομάδα παλεύει για την άνοδο έχει βρεί έναν παλιό αθλητή τον Κο Πουρνάρα που προσπαθεί με τον Θέμη Κοζομπόλη να βοηθήσει αλλά όλα σκαλώνουν στον χώρο προπόνησης και αγώνων.
7.Σιγά σιγά το Βαρίκας γίνεται απογορευμένη ΠΕΡΙΟΧΗ.
8.Ηδη το Βόλλευ εχει φύγει με την προτροπή των ανθρώπων του Μπάσκετ και της Διοίκησης.
ΕΝΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ!!
9.Απογοήτευμένος ο Κος Πουρνάρας με μια σείρα αθλητών εγκαταλείπει την προσπάθεια !
10.Ηδη οι 4 προπονήσεις που ήξερα οτι υπήρχαν όταν ανέλαβα την ομάδα ΕΓΙΝΑΝ 3 (μειώνονταν σταδιακα στην πάροδο των χρόνων)
11.Ξαναβρήκα τον σύλλογο το 2.000 .
12.Πρώτη αγωνιστική χρονιά και δεν είναι 3 οι προπονήσεις είναι 2 (ή 3η  όταν δεν παίζει το μπάσκετ εντός και το γυναικείο και οι έφηβοι και οι παίδες και δεν έχει γίνει αντιστροφή έδρας και δεν υπάρχει αναβολή και δεν το χρειάζεται ή ομοσπονδια και...και....) αλλα ευτυχώς καλές ΩΡΕΣ 10 με 11.30 !!! το βράδυ !!
13.Και λέω καλές γιατί η επόμενη χρονιά είχε 2 προπονήσεις ή μία ο γνωστός μπαλαντέρ που προανέφερα με τα πολλά και...και... και η άλλη 11.00 με 12.30!!
14.Ολα αυτά μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας στους αθλητές. Μην αγγίξουν, μην καταστρέψουν , μη.. μη... λες και δεν ήταν αθλητές του ιδίου συλλόγου.
15.Βέβαια υποδομές δεν έμπαιναν και δεν μπήκαν στο Βαρίκας ΠΟΤΕ!! Για να παίξουν οι μικροί στο Βαρίκας περνούσαν 2 - 3 αγωνιστικές με αντιστροφή έδρας με τους αντίπαλους. Είμαστε η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που δηλώσαμε αγώνα ΜΙΝΙ στίς 9.30 μ.μ.
Οι γονείς πέρα απο τηνοικονομική ενισχυση του μήνα ΚΑΘΕ ΣΑΒ/ΚΟ έβαζαν βενζίνη και αυτοκίνητα για να πάνε 3 με 4 ώρες να παίξουν ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ!!
15.Το εφηβικό που μπορουσε να κάνει κάποια διάκριση στην τελική φάση έπαιζε τους αγώνες του στην μοναδική ώρα του Αντρικου!!
Αποκορύφωμα και επανάληψη της Ιστορίας!!
16.Ξαφνικά οι μπασκέτες αλλάζουν!! Αιτιολόγηση?
Για την ασφάλεια των αθλητών μπάσκετ επειδη σε ενα κάρφωμα έπεσε η Μπασκέτα μπήκαν πιο βαρίες και δυσκίνητές μπασκέτες!!
Όμως ήταν επικίνδυνο να μετακινούνται συνέχεια γιατί θα χαλάσει το ταλαιπωρημένο παρκέ!!
Άλλες φορές πάλι χαλούσε ο μηχανισμός!!
Κάποιες φορές έλειπε ο υπεύθυνος και δεν υπήρχε κλειδί!!
Ένας αθλήτης μας κουβαλούσε μια φορά την εβδομάδα ένα ειδικό κλειδί για να είμαστε έτοιμοι!!!
17.Και ανάμεσα απο Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά μπήκαν μόνιμες κερκίδες στο χώρο των 6 μέτρων του τερματοφύλακα (το σκεπτικό υπήρχε απο το καλοκαίρι - ήταν εκει στο πλάι και περίμεναν!! θα ήξεραν μάλλον οι άνθρωποι του μπάσκετ οτι κάποιο Δ.Σ.  ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΠΟΤΕ!!).
18.ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ!!
Σε μία ερώτηση που έκανα σε όλο το ΔΣ επί προεδρίας Κου Τζάβαλου προς τον ίδιο και όλο το ΔΣ..."μπορεί κάποιος να μου απαντήσει με ποιά απόφαση του ΔΣ και πότε αποφασίσατε να μπουν κερκίδες στο Βαρίκας" .. άκρα του ταφου σιωπή!! και μόλις που κατάφεραν να ψιθυρίσουν κάποιοι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση...

ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΟΥΔΕΝ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ......ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΓΩ

Κλείνοντας θέλω σοβαρά να ανακοινώσω σε όποιον διαβάσει αυτές τις γραμμές πιστεύω ακράδαντα ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! Αρκει να θέλουν να τις μοιραστουν και να υπηρετουν τον αθλητισμό και τον Πανιώνιο και όχι να αντιμάχονται άλλα αθλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: